Děrování je nezbytné

Děrování je nezbytné

Děrování je pouze krátkodobé narušení, které má dlouhodobé výhody pro kvalitu hřiště. Pokud  uvidíte hřiště po děrování, pamatujte, že bez těch malých děr můžou greeny zahynout.

Preventivní udržování je nedílnou součástí  úspěšného řízení golfového hřiště. Golfisté vidí děrování jako nepříjemnost, která vyřazuje greeny ze hry na celý den. Vytahávání  vnitřku(jádra) greenu na povrch a zanechávání děr mohou patování znesnadnit na mnoho dní, dokud se greeny nevyléčí.  Ještě horší je, že děrování je nejlepší provádět  uprostřed léta, v hlavní herní  sezóně, a když jsou greeny v prvotní kondici.

Golfisté by měli porozumět, jak moc je děrování důležitě, aby byl trávník zdravý.

Děrování (provzdušnění) dosahuje tří důležitých cílů:

  • Zmírňuje zhutnění půdy
  • Zkvalitňuje půdní  směs  okolo kořenů, nejdůležitějších částí greenů
  • Snižuje  nebo brání k nahromadění  „THATCHU“ (plsti)

Jako mnoho věcí i kvalita dobrých greenů je více než povrchní. Faktem je, že kondice greenů má hodně co do činění s tím, co se děje níže pod povrchem. K tomu, aby tráva rostla v 10-30 cm, musí mít hluboké, zdravé kořeny. Kvalitní kořeny vyžadují kyslík. V kvalitní půdě, berou kořeny kyslík z maličkatých kapsiček ze vzduchu zachycených mezi půdou a částicemi písku.

V průběhu času, díky provozu na hřišti, nejen hráčů (také z pohybujícího se strojů na greenech)má půda tendenci se zhutňovat, zejména pod greenem a bzejména pokud půda obsahuje hodně hlíny. Když je půda kompaktní , vzduchové kapsičky, na kterých jsou kořeny závislé, jsou rozmačkány a kořeny  v podstatě "lapou" po vzduchu. Bez kyslíku se tráva slábne , eventuelně se vysouší a umírá.

Děrování je mechanický proces, který vytváří více vzduchových prostorů (kapsiček) v půdě a podporuje hlubší zakořenění, tedy pomáhá trávě, aby zůstala zdravá. V mnoha případech se odstraňuje  5-8 cm jádra (tyto zátky někdy vídáte poblíž greenu nebo na fairveji) z  půdy,což umožňuje „infuzi“ vzduchu a vody, které přináší obnovu  růstu. Mezírky jsou poté  vyplněny pískem (topdressing), který pomáhá půdě udržet vzduchové mezery a zjednodušuje kořenům růst dolů.

Starší greeny jsou častěji tvořeny z půdy s výraznou částí naplavenin, hlíny a jemných organických částic, které jsou náchylné k celistvění.  Díry, po děrování vyplněné  pískem, zlepšují odvodňování a tím hlína odolává zhutnění. Pravidelným vpravováním písku do povrchu greenu se může postupem času odložit nebo  dokonce předejít drahé přestavbě nebo renovaci greenu.

Nárůst plsti přispívá k vrstvení organické hmoty na povrchu. Tato vrstva, nazývaná THATCH, je nashromáždění mrtvých stonků, listů a kořenů. Malá organická hmota přispívá k odolávání greenů, ale je hodně náchylná na onemocnění a láká hmyz. Pískování preventivně THATCH nashromažďuje a děrování je nejlepší cesta jak  snížit stávající vrstvu a zabránit přebytku THATCHU

Jiné děrovací techniky používají stroje s hroty, nebo nože, jež  jednoduše vrtají díry skrze půdní profil. Nová technika dokonce používá ultra vysoký tlak vody, které se vstřikují přes půdní profil a vytváří malé díry lehce zmírňující  zkompaktnění půdy, ale i díky tomu je půda zdravější.

Je mnoho typů děrovacích strojů s odlišnými  příslušenstvím , určeny na odlišné problémy v různých stádiích života greenu. Pamatujte, že tato malá preventivní  údržba přináší nejlepší greeny na dlouhou dobu.

Pointa  toho všeho je, že děrování je prakticky nezbytné.